IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви компромиси не трябва да прави България по пътя към еврозоната?

Повишаването на данъците и фиксираният валутен курс са двете червени линии, които не трябва да пресичаме, каза Петър Чобанов

17:28 | 14.06.17 г. 1
Какви компромиси не трябва да прави България по пътя към еврозоната?

Решението за влизане в ERM II е политическо - изисква съгласието както на ЕК, така и това на Европейската централна банка. Когато вече сме във валутно-курсовия механизъм, и сме изпълнили критериите от Маастрихт, тя няма да има думата и трябва да бъдем приети в еврозоната, но все още не е така. Трябва да сме достатъчно убедителни, а в този процес, който е политически, от нас ще се изискват политически ангажименти.

Това каза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria бившият финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски и настоящ депутат от Движението за права и свободи Петър Чобанов.

По думите му тези ангажименти ще са свързани с икономическата политика, която водим.

Финансистът обърна внимание, че трябва да има и равно третиране спрямо Балтийските страни например, когато са били приемани в този механизъм. Трябва внимателно да проведем тези преговори и да си поставим естествени ограничители, които не трябва да преминаваме, допълни той. 

„Всяко нещо в живота си има цена, въпросът е готови ли сме да платим такава цена, ако бъде поискана от нас“, посочи Чобанов.

„Хубавата цена, която може да бъде поискана от нас, въпреки че трябва да държим сметка за равното третиране, е да направим реформи, които да са ни полезни както в процеса на конвергенция, така и в процеса на по-добра ефективност на управлението на публичните финанси и развитието на публичните услуги. На такава цена трябва да сме съгласни“, коментира Чобанов.

Бившият министър подчерта, че има две червени линии, които не трябва да пресичаме и по които не трябва да правим отстъпки.

Първата засяга повишаването на данъците – това е въпрос, който отдавна се разисква, бивали сме обвинявани, че едва ли не правим данъчен дъмпинг, коментира той.

Втората линия, която не бива да минаваме, е Валутният борд и сегашното ниво на фиксирания валутен курс. Трябва да сме категорични, че влизайки в ERM II и в последствие в еврозоната, това ще стане при същото ниво от 1,95583 лева за евро, каза бившият първи финансист.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
'Първата засяга повишаването на данъците това е въпрос, който отдавна се разисква, бивали сме обвинявани, че едва ли не правим данъчен дъмпинг, коментира той.Втората линия, която не бива да минаваме, е Валутният борд и сегашното ниво на фиксирания валутен курс. Трябва да сме категорични, че влизайки в ERM II и в последствие в еврозоната, това ще стане при същото ниво от 1,95583 лева за евро, каза бившият първи финансист."Първото е неизбежно , второто въобще не е сигурно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още